Digitale fabricage

Fablab is een afkorting voor voor Fabrication Laboratory. Een FabLab is een werkplaats en ontmoetingsruimte die laagdrempelige toegang biedt zodat gebruikers hun ideeën kunnen omzetten in tastbare producten. Digitale fabricage is het proces dat bestaat uit het ontwerpen en produceren, wat vaak een combinatie is van 3D modelering of Computer-Aided Design (CAD) met productie. Fablabs delen hun kennis met andere Fablabs, het zijn zijn vaak kweekvijvers voor innovaties. de digitale fabricage in een FabLab bestaat doorgaans uit een paar stappen:

1. Idee

De eerste stap is het hebben van een idee. Dit kan bijvoorbeeld een oplossing voor een probleem zijn of een manier om iets te recyclen. Op de website van FabLab Oldenzaal kun je verschillende ideeën vinden tussen de FabPublicaties. Tijdens het brainstormen van ideeën is het verstandig om rekening te houden met welke materialen en machines je tot je beschikking hebt en wat de eigenschappen en limitaties hiervan zijn. Ook helpt het om je idee te bespreken met andere mensen.

2. Ontwerp

Nadat je een besluit hebt genomen welk idee je wilt uitvoeren is het tijd om hier een plan voor te maken, dit is het ontwerp. Bij het maken van je ontwerp hou je rekening met de beperkingen van de materialen en de machines. In FabLab Oldenzaal zijn (bijna) alle machines computer gestuurd, het ontwerp moet dus ook digitaal worden gemaakt. Het ontwerpen wordt Computer-Aided Design (CAD) genoemd, waarin gebruik gemaakt word van 2D vectoren en 3D modelering.

Er is verschillende software beschikbaar voor het maken van 2D en 3D ontwerpen. Afhankelijk van wat je wilt maken en met welke machine je dit wilt doen kies je welke software je gebruikt. Op de wiki pagina van FabLab Oldenzaal vind je een overzicht van de meest gebruikte software. Zo veel mogelijk van de software die wij gebruiken is open source software, welke gratis te instaleren is op de meeste besturingssystemen.

3. Testen van materiaal & machines

Het is belangrijk om je ontwerp eerst te testen met een minder kostbaar materiaal of door een prototype te maken. Dit doe je bijvoorbeeld door je ontwerp te maken uit papier of karton. Zo kun je testen of de mechanismes en afmetingen in je ontwerp kloppen.

Daarnaast moet je bekend zijn met de machine(s) die je gaat gebruiken. Zorg er voor dat je een introductie van de machine(s) hebt gehad en je het zelfstandig kunt gebruiken. Er staat veel informatie over de machines op de wiki van FabLab Oldenzaal. Ook is het verstandig om de machine instellingen op je eindmateriaal te testen, hiervoor gebruik je proefstukjes die bijvoorbeeld over zijn van vorige projecten.

4. Fabricage

Nadat je je idee hebt uitgewerkt tot een ontwerp en dit ontwerp hebt getest is het tijd voor de fabricage en het definitieve product te maken. Je gebruikt bijvoorbeeld een CNC router, laser snijder of 3D printer. Wanneer je project veel machine tijd inneemt stem je het gebruikt van de machine af met de andere aanwezigen in het FabLab Oldenzaal.

Het kan zijn dat je toch nog iets gemist is in je ontwerp en je product niet zo word als je had verwacht, in dat geval ga je terug naar de ontwerp en test fases. Ook ben je vaak na deze stap nog niet klaar, maar is er nog nabewerking van je product nodig.

5. Nabewerking

In de fabricage stap zijn de onderdelen van je product bijvoorbeeld uitgesneden, geprint of gegraveerd, maar het is nog niet af. Vaak moeten er nog dingen worden gelijmd, geschroefd, bijgevijld, glad gesmolten of gewassen. Bij een 3D print moeten er vaak support structuren worden verwijderd. In deze stap zet je je product in elkaar en maakt je het af.

6. Documentatie

De laatste stap, nadat je succesvol een idee in een tastbaar product hebt omgezet, is het documenteren wat je gedaan hebt en deze kennis delen. Het resultaat van je project deel je door het FabPublicatie formulier in te vullen. Daarnaast kun je ontwerpen delen in openbare databanken of je programeer code beschikbaar stellen op bijvoorbeeld github. Mocht je een nieuwe machine of een nieuwe toepassing hebben gebruikt, dan kan deze kennis worden toegevoegd op de wiki van FabLab Oldenzaal.