Kosten

We proberen het gebruik van het lab zo toegankelijk mogelijk te maken. Daarbij maken we gebruik van ‘fair use’ – in principe willen we iedereen, zowel deelnemers van Assortimens’ dagbesteding als bezoekers van het Fablab de gelegenheid bieden om kennis te maken met de machines, software en gereedschappen.

We beschikken daarom over een ruime hoeveelheid ‘rest’ materiaal om mee te starten. Wanneer je een groter project voor ogen hebt dan is het handig om zelf eigen materiaal mee te nemen of bij ons af te nemen. Daarnaast berekenen we kosten voor het gebruik van de machines, waarvoor wij weer het onderhoud en vervanging kunnen doen. Je betaald dus alleen voor machine-minuten, niet voor ruimte, support en begeleiding – dat is voor rekening van assortimens.

We maken zoveel mogelijk gebruik van open-source software om er voor te zorgen dat we legaal, zonder extra kosten, digitaal kunnen ontwerpen. Voor 2D ontwerpen gebruiken we bijvoorbeeld inkscape, voor 3D ontwerpen educatieve versies van Autodesk, en ook open source alternatieven zoals freecad en openscad.

In veel van de projecten waar we aan werken wordt gebruik gemaakt van elektronica. Typisch gebruiken we Arduino (ook ESP32 en Raspberry Pico) en Raspberry Pi, geprogrammeerd in C(++) en Python of Processing / P5.js

3D printen

Voor het 3D printen op de Bambu Lab X1 Carbon of de Original / Bear Prusa MK3S word het Kexcelled K5 3D Printing Filament gebruikt met een diameter van 1.75 mm.Eigen materiaal kan alleen gebruikt worden in overleg (bijvoorbeeld voor specifieke kleuren / materialen). Op de Bambu’s printen we vooral met PLA of PETG. Voor experimentele materialen gebruiken we de Prusa’s.

Lasersnijden

We hebben twee Trotec machines (Speedy 300 en Speedy 100) met een werkbereik van respectievelijk 700 mm x 400 mm en 600 mm x 300 mm. We snijden vooral (populieren) multiplex, karton (testen) en acrylglas. Ook hebben we recentelijk onze GlofForge (600x300mm) weer aan de praat gekregen, we zijn nog aan het puzzelen met de chinese Rabbit 🙂

Foliesnijden

We hebben een GCC Expert 24 foliesnijder en een Silhouette Cameo. Op de GCC snijden we vooral vinyl voor belettering, op de Silhouette kan ook prima met flock of flex-folie gewerkt worden voor ontwerpen op Tshirts of stof. Ook hebben we een T-shirt pers om flock en flex op textiel te fixeren. (Daarnaast gebruiken we hem ook zo nu en dan om PLA scraps tot platen om te smelten)

CNC frezen

We hebben een tweetal kleine CNC freesmachines (3018 en een CNC-Sable 70) voor kleine ontwerpen, naamplaatjes en PCB’s. Daarnaast zijn we bezig om een grote (hangende) MakerMade CNC frees operationeel te krijgen. Hoewel de machine inmiddels goed lijkt te werken hebben we nog niet de goede ruimte om (qua stof en lawaai) hem regelmatig te gebruiken. We hebben nog even geduld tot de aankomende verhuizing….

Overige machines

Naast het standaard instrumentarium voor een FabLab (hierboven beschreven) hebben we ook een aantal experimentele machines, waarond een klei-printer, diverse oude modellen 3D printer voor experimenteel gebruik (we hebben b.v. een Ender 3D printer aangepast zodat hij in een verwarmde kast gebruikt kan worden voor ABS). Verder hebben we standaard gereedschappen voor het werken met elektronica (soldeerstations, reflow oven, hotplate, rework station, oscilloscoop, etc)